ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ
RUMBABA


Έτσι γιατί μου το ζητήσατε.
Ο Μπαμπάς είναι ένα γλυκό το οποίο δυσκολεύει, θα έλεγα χωρίς ιδιαίτερο λόγο πολλούς συναδέλφους, το μόνο που απαιτεί είναι να ακολουθήσουμε την συνταγή χωρίς να προσπαθήσουμε να κάνουμε αλλαγές.
Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά και ξάστερα...
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ μας με τον γαντσο ή το φτερό ( σε περίπτωση που δεν πιάνει καλά πάτο ο γαντσος ) τα παρακάτω υλικά:
• 500γρμ αλεύρι σκληρό
• 20γρμ ξηρή μαγιά
• 100γρμ γάλα
• 20γρμ ζάχαρη
• 8 αυγά
• ξύσμα από μισό λεμόνι.
Αφού τα προσθέσαμε όλα αυτά στον κάδο μας, τα χτυπάμε μέχρι να αρχίσουν να κορδαρουν αρκετά, δηλαδή να αποκτήσουν ελαστικότητα, να μπορούμε να τραβάμε την ζύμη αρκετά χωρίς να κόβεται..
Έπειτα θα σκεπάσουμε την ζύμη μας οπως είναι μέσα στον κάδο του μίξερ, μέχρι να φουσκώσει στο 1/2 του όγκου της, μόλις αυτό γίνει που λογικά θα πάρει κοντά στα 30-45 λεπτά, τότε θα προσθέσουμε:
• μια πρεζα αλάτι
•250γρμ βούτυρο μαλακό( εννοώ εκτός ψυγείου )
Αφού προσθέσουμε αυτά το υλικά λοιπόν θα τα χτυπήσουμε όλα μαζί στο μίξερ μέχρι να κορδαρουν εντελώς , θα δούμε την ζύμη μας να γίνεται κορδόνι και να χτυπάει στον κάδο του μίξερ όταν την χτυπάμε σε πιο γρήγορη ταχύτητα..
Εδώ λοιπόν αρχίσουν τα δύσκολα...
Θα πρέπει να πάρουμε τις φόρμες που θα βάλουμε τους μπαμπάδες ή αν δεν έχουμε, τότε μπολακια αλουμινίου, και λαδονοντας τακτικά ένα κουτάλι ή την παλάμη μας (με τον ίδιο τρόπο που κόβουμε τους λουκουμάδες) βάζουμε την ζύμη μας έως τα 2/3 της φόρμας μας, θα πρέπει να μας δώσει η δόση αυτή 15-20 φόρμες, ανάλογα με το μέγεθος.. έπειτα τις αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι, έως ότου γεμίσει η φόρμα και αρχίσει να εξέχει λίγο από πάνω και μόλις μας φουσκώσουν ικανοποιητικά βάζουμε τους μπαμπάδες μας σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς τους ψήνουμε για 10 λεπτά και έπειτα κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (πάντα με αέρα) και τους ψήνουμε για ακόμη 25 λεπτά...
Έτσι οι Μπαμπάδες μας είναι έτοιμοι, μόλις κρυώσουν τους σιροπιαζουμε σε ελαφρύ βραστό σιρόπι, δηλαδή:
•3 λίτρα νερό
•2400γρμ ζάχαρη
Μόλις λοιπόν αυτό το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνουμε να βράσει για δυο λεπτά, το κατεβάζουμε από την φωτιά και έπειτα ρίχνουμε μέσα μισή κούπα μαύρο ρούμι, εάν θελουμε, εάν πάλι,  όχι...
Το τελευταίο και πιο σημαντικό βήμα είναι το σιροπιασμα, τρυπαμε λοιπόν με ένα πιρούνι ή μια οδοντογλυφίδα τους Μπαμπάδες μας περιμετρικά και τους ρίχνουμε κρύους (3-4 κάθε φορά)στο βραστό σιρόπι που μόλις αποσύραμε από την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με ένα καπάκι και τους αφήνουμε εκεί μέχρι να τραβήξουν σιρόπι και να πάρουν σχεδόν άλλο μισό από το μέγεθος τους, τότε τους βγάζουμε και τους Στραγγίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έπειτα τους γλασαρουμε με ένα πινέλο με μια μαρμελάδα της αρεσκείας μας, τους κόβουμε και τους γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη με άχνη ζάχαρης σε αναλογία 1λιτρο κρέμα 300γρμ άχνη ζάχαρη, έτσι λοιπόν οι Μπαμπάδες μας είναι έτοιμοι,
Περιμένω σχολεία και παρατηρήσεις
Τα φιλία μου!



Comments

Popular Posts